Definition av fåmansbolag För att kvalificera sig som fåmansbolag gäller det att man är max fyra ägare som äger mer än 50 % av rösterna. Ett bolag som finns på börsen anses inte vara ett fåmansbolag. Uppfyller man kriterierna som fåmansbolag finns möjligheter för delägarna att ta utdelning till 20 % beskattning, vilket understiger beskattning av ”vanlig lön”. Det finns för nuvarande två olika regler som bestämmer gränsvärdet för utdelningen. Reglerna ändras konstant och regeringen håller än en gång på att utreda detta regelverk och en ändring kommer förmodligen att komma inom kort. Ändringen kommer med största sannolikhet inte att vara en lättnad av nuvarande regler utan tvärtom! Förenklingsregeln utdelning Denna regel är som namnet lyder – en förenklad regel som kan användas istället för huvudregeln. Den går ut på att man får ta utdelning till ett schablonbelopp som baserar sig på inkomstbasbeloppet (IBB) för året. Schablonbeloppet uppgår till 2,75 x IBB. Inkomstbasbeloppet bestäms av regeringen och ändras normalt varje år. Detta gäller just nu:
Man får endast nyttja förenklingsregeln EN gång per år. Detta innebär att en person som äger flera bolag inte får lov att ta utdelning enligt förenklingsregeln i alla bolag utan endast en gång från ett bolag. Huvudregeln utdelning Denna regel är lite mer komplicerad och utgår från företagets löneunderlag. Löneunderlaget består av kontanta utbetalningar som gjort året innan utdelningsåret. Man får alltså inte räkna in eventuella bilförmåner eller liknande utan det skall vara kontanta utbetalningar. Ordet utbetalning är också viktigt eftersom man måste det faktum ha betalat ut pengarna från bolaget året innan utdelning. Om man kvalificerar sig för huvudregeln får man ta utdelning motsvarande 50 % av löneunderlaget. Gränsvärdet beräknas följande: Beskattningsåret 2016 - utdelning som sker 2015 Löneutbetalning till ägare eller närstående skall ha uppgått till minst:
Tänk på: IBB för 2014 som gäller eftersom man beräknar löneunderlaget på löner avseende året innan! Beskattningsåret 2017 - utdelning som sker 2016
Tänk på: IBB för 2015 som gäller eftersom man beräknar löneunderlaget på löner avseende året innan! Begränsningar 3:12 Det finns en del begränsningar på hur stort utdelningsutrymmet får vara. Det får exempelvis inte överstiga 50 gånger den kontanta ersättningen som delägarna eller dess närstående tagit ut från bolaget.
0 Kommentarer
![]() Mervärdesskatt, eller moms som det normalt kallas, är en skatteform som läggs på de varor och tjänster som finns till försäljning. Det finns fyra olika momssatser i Sverige: 25 % - Den generella procentsatsen! I denna kategori hamnar de absolut flesta varor och tjänster eftersom det är ”normaltillståndet” enligt Mervärdesskattelagen. 12 % - Tänk mat! Denna momssats gäller främst mat man köper i matbutiker eller på restauranger. 12 % gäller även rumsuthyrning vid hotellverksamhet. För fler exempel, se Mervärdesskattelagen kap 7. 6 % - Kultur är dess natur! Den lägsta procentsatsen (bortsett från 0) är den generella regeln som gäller för kulturområdet. Exempel på vad som ingår är: konserter, biobesök, tidningar, böcker, flyg-, taxi- buss – och tågresor. 0 % - Vård och omsorg! Vissa varor och tjänster är ej momspliktiga. Exempel på sådana är: sjukvård, tandläkare och skola. När måste man deklarera & betala moms?![]() Tidpunkten för deklaration och betalning av moms till Skatteverket beror på hur mycket bolaget omsätter. Det finns tre alternativ: Årligen, kvartalsvis eller månatligen. Omsätter man under 1 MSEK finns möjligheten att välja den period man önskar. Omsätter man mellan 1-40 MSEK får man välja att deklarera antingen månatligen eller kvartalsvis. Omsätter man över 40 MSEK måste man deklarera månatligen. Hur bokför man moms?Det finns två typer av moms:
Exempel på kontering av ingående moms:Du har köpt en vara med 25 % moms för 1 000 kr exklusive moms. Detta innebär att du totalt har betalat 1 250 kr varav 250 kr avser ingående moms. Konteringen blir således: Köper man mot faktura skall konto 1930 bytas ut mot 2440. När man betalar fakturan krediteras 1930 och 2440 debiteras. Exempel på kontering av utgående moms:Du har sålt en vara med 25 % moms för 2 000 kr inklusive moms. Detta innebär att du totalt har erhållit 2 000 kr varav 400 kr avser utgående moms. Konteringen blir således: Säljer man mot faktura skall konto 1930 bytas ut mot 1510. När betalning sker debiteras sedan 1930 och 1510 krediteras. Exempel på kontering vid momsbetalning:När det är dags för deklaration och betalning av moms måste man tömma sina momskonto och redovisa sin skuld eller fordran till Skatteverket. Om vi fortsätter på ovan exempel blir konteringarna följande:
2. Flytta skulden/fordran till avräkningskontot för skatter och avgifter. Där samlas samtliga skulder och/eller fordringar till Skatteverket, så som sociala avgifter, moms med mera: 3. Skulden betalas in till Skatteverket och då konteras följande: Nu är samtliga momskonto tömda och skulden är inbetald till Skatteverket och nästa period kan börja! Klurigt med moms? Kontakta oss. Vi hjälper er gärna med momsdeklarationerna!När man ska starta eget företag kan man lätt bli förrvirrad av alla olika bolagsformer: aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och så vidare. Vilket som passar bäst är individuellt och beror på vilken typ av verksamhet som skall bedrivas. En av de vanligaste typerna är aktiebolag. Nedan får du hjälpsamma tips som är bra att ha i bagaget när du går i starta eget tankar: Så mycket kostar det att starta aktiebolag När man bildar ett aktiebolag måste man sätta in något som kallas för aktiekapital. Detta kan bestå av kontanta medel eller apportegendom och måste uppgå till minst 50 000 SEK. Läs mer om inbetalning av aktiekapital här. Registrera hos Bolagsverket och SkatteverketFör att aktiebolaget skall bildas måste man registrera det hos Bolagsverket. De tar ut en avgift som varierar beroende på om man registrerar via E-tjänst (1 900 SEK) eller blankett (2 200 SEK). Skall man bedriva aktiv verksamhet med försäljning och uttag av lön måste man även ansöka om F-skatt, mervärdesskatt och arbetsgivare. Detta görs hos Skatteverket och är helt gratis. Bolagsordning - detta måste ingåEn bolagsordning är ett slags protokoll som måste upprättas vid bolagsbildandet. Bolagsordningen bestämmer hur bolagets skall drivas och måste upprättas enligt aktiebolagslagen 3:1 (fortsatt förkortat som ABL). Följande uppgifter måste finnas:
Såhär stor måste styrelsen varaStyrelsen måste bestå av minst en ledamot och en suppleant men kan bestå av fler. Om ledamöterna uppgår till minst tre stycken krävs ingen suppleant. Revisor eller inte revisor Revisor och redovisningskonsult kan lätt förväxlas. Det förstnämnda är obligatoriskt enligt lag, det sistnämnda är frivilligt och är ofta en person som hjälper till med bokföringen. Att ha revisor är lagkrav enligt ABL 9:1 och gäller om man uppfyller minst två av följande kriterier:
Ägarens ansvarÄgaren är inte personligt ansvarig utan aktiebolaget är en egen juridisk person. Här finns en betydlig skillnad mot enskild firma, där man som privatperson är personligt ansvarig. I ett aktiebolag står bolaget självt för eventuella betalningsanmärkningar och liknande. Styrelse och VD kan däremot bli personligt ansvariga om de missköter bolaget och inte beviljas ansvarasfrihet. Går du i tankarna på att starta eget? Kontakta oss så hjälper vi er! Vi har dessutom fast pris på bildande av aktiebolag. Maila oss för att veta mer. |